Hozzávalók:
10 dkg barna rizsliszt
10 dkg köles liszt
8 g sütőpor
5 dkg édesítő (1:4)
2 dkg útifűmaghéj
5 dkg margarin
1,3 dl víz
Töltelék:
5 dkg köles
2 dl növényi ital
1 kk citromlé
1 kk vanília aroma
ízlés szerint édesítő
ízlés szerint fahéj
45 dkg alma
+ olaj a kenéshez
+ pár szem dió a tetejére
+ barna rizsliszt a nyújtáshoz
+ mentes zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a növényi italt és édesítőt, megfőzzük. Belekeverjük a citromlevet, hagyjuk kihűlni.
Az almákat megmossuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk.
Megforgatjuk fahéjas édesítőben.
A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, beledolgozzuk a margarint, majd a vizet.
Egy pite formát vékonyan kiolajozunk ( vagy sütőpapírral kibéleljük ) – nekem foglalt volt a pite formám, így egy szélesebb kenyérformába készítettem el – .
A tésztát barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, két harmad részét kinyújtjuk és a formába egyengetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, erre rákenjük a megfött kölest, majd jöhet az alma.
A maradék tésztát kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle, vagy felcsíkozzuk, és a pite tetejére tesszük.
Olajjal vékonyan lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.




