Az irritábilis bélszindróma egy gyakori bélbetegség, itt is felfedezhetünk hasonló tűneteket , mint pl a gl érzékenységnél, ilyen pl: puffadás, hasmenés, hasfájás (ugye ezek jellegzetes tünetei a gluténérzékenységnek ). A diagnózis felállítása előtt általában több vizsgálat is lehetséges, hisz ki kell zárni több betegséget is (pl. Chron, lakzótérzékenység, gluténérzékenység….).
Diétával és stressz kerülésével a tünetek enyhíthetőek.
Nézzük , milyen étkezés javasolt IBS esetén:
Nagyon fontos, hogy naponta többször – legalább 5 ször – kis adagokat fogyasszunk, lassan, nem kapkodva , evvel is kerülve a gyomor, bélrendszer terhelését .
Tilto lista (amit nem szabad fogyasztani):
Gabonafélék – Ide besorolható az összes pékárú, ami finomított lisztből készül, magas cukor és zsírtartalmúak .
Zöldség – Gyümölcs – Száraz hüvelyesek, magvak, káposzta, banán
Tejtermékek – füstölt sajtok, zsírban gazdag tejtermékek (tejszín , vaj) juhtúró
Húsok – zsíros húsok, füstölt hús készítmények , belsőségek
Italok – alkohol, koffein tartalmú italok,
Ezen kívül kerülendőek a fűszeres ételek, illetve a nikotin (cigaretta ).
Amit szabad:
Gabonafélék – teljes kiőrlésű illetve félbarna vagy korpás pékárúk, durum, zab,
Zöldség- Gyümölcs – sárgarépa, uborka, saláta, burgonya, tök félék, zeller, retek, gomba, alma, körte, citrus félék, meggy, őszi – kajszibarackszőlő, málna, eper
Tejtermék – zsírszegény tejtermékek (zsírszegény sajt, túró), probiotikus kefír, joghurt
Húsok – sovány húsok, hús készítmények (csirke, pulyka, halvadhúsok… )
Jó tanács: Vezessünk étkezési naplót, így sokkal könnyebben kiszűrhető, hogy mi az ami problémát jelent!!!!!