Az irritábilis bélszindróma egy gyakori bélbetegség, itt is felfedezhetünk hasonló tűneteket , mint pl a gl érzékenységnél, ilyen pl: puffadás, hasmenés, hasfájás (ugye ezek jellegzetes tünetei a gluténérzékenységnek ). A diagnózis felállítása előtt általában több vizsgálat is lehetséges, hisz ki kell zárni több betegséget is (pl. Chron, lakzótérzékenység, gluténérzékenység….).

Diétával és stressz kerülésével a tünetek enyhíthetőek.

Nézzük , milyen étkezés javasolt IBS esetén:

Nagyon fontos, hogy naponta többször – legalább 5 ször –  kis adagokat fogyasszunk, lassan, nem kapkodva , evvel is kerülve a gyomor, bélrendszer  terhelését .

Tilto lista (amit nem szabad fogyasztani):

Gabonafélék – Ide besorolható az összes pékárú, ami finomított lisztből készül, magas cukor és zsírtartalmúak .

Zöldség – Gyümölcs – Száraz hüvelyesek, magvak, káposzta, banán

Tejtermékek – füstölt sajtok, zsírban gazdag tejtermékek (tejszín , vaj) juhtúró

Húsok – zsíros húsok, füstölt hús készítmények , belsőségek

Italok – alkohol, koffein tartalmú italok,

Ezen kívül kerülendőek a fűszeres ételek, illetve a nikotin (cigaretta ).

Amit szabad:

Gabonafélék – teljes kiőrlésű  illetve félbarna vagy korpás pékárúk, durum, zab,

Zöldség- Gyümölcs – sárgarépa, uborka, saláta, burgonya, tök félék, zeller, retek, gomba, alma, körte, citrus félék, meggy, őszi – kajszibarackszőlő, málna, eper

Tejtermék – zsírszegény tejtermékek (zsírszegény sajt, túró), probiotikus kefír, joghurt

Húsok – sovány húsok, hús készítmények  (csirke, pulyka, halvadhúsok… )

Jó tanács: Vezessünk étkezési naplót, így sokkal könnyebben kiszűrhető, hogy mi az ami problémát jelent!!!!!