Egy hetet töltöttük Horvátországban. Starigrad egy kisebb település. Mentes étkezés terén nem a Horvát fellegvár – hogy fogalmazzak így, de utána is néztem egy kicsit előtte, hogy mi fog rám várni. Szóval éelelemmel feltöltött pakkal indultam / indultunk neki az útnak.

Az első pozitív meglepetés az volt, hogy kb a szállásunktól 5 percre egy cuki kis zöldséges volt. Na ez nekem kezdésnek jó is volt, hisz dinnye szezo van, így azt nem lehet kihagyni, na meg az óriási lédús barackokat sem :D

Mivel nyaralás, azért csak jól esik az embernek, ha elé teszim az ételt, igaz?? Ne kelljen már minden nap főzi, ha pihenünk. Nos első éttermes látogatásunk igen , fogalmazhatnék úgy, hogy viccesre sikeredett. Akárhogy próbáltam elmagyarázni a pincérnek, hogy gluténmentes ételt szeretnék, nem értette meg. Pedig mondtam angolul, magyaráztam neki, csak kérdezte, hogy : De mi az a glutén.. Ájjj…. fogtam a fejem, na akkor jött minden: gluténmentes, bezgluten, singluten… Na de hagyjuk, aztén feladtam, mondom itt már nem segít senki.. :D Akárhogy magyarázom , szegényke csak nem érti meg.

Szóval.. A képről biztos kitaláljátok melyik volt az én „tányérom”, akarom mondani poharam :D

Jöjjön a második éttermes akció, bár többször nem mentünk, mert ahogy írtam fentebb, volt nálunk étel, így annak is el kellett fogynia.. (na meg aztán olyan meleg volt, hogy az ember a fagyit és az innivalót kívánta – fagyiról kicsit lentebb írok ;) )

A második étterem.. Huu.. itt azért megörültem, hogy rögtön vágta a csajszi (felszolgáló), hogy mit szeretnék, egyáltalán mi fán terem a dolog. Mutatta az étlapon  a csirkét és társait, mondom, upszi.-. hát én nem eszek húst sem.. valami vegán opciót nézzünk. Na így maradt a grillezett zöldségek, mert a salátába tonhalat is tettek, így arról lemondat. De pl rizs semmilyen változatban nem volt az étlapjukon.

Na de ejtsünk szót az ételről, mert az oké, hogy volt, de milyen volt ;)

Nos .. az adag.. hát é megbírtam volna legalább enni még egyszer ennyit (mondjuk imádom a grill zöldségeket…szóval :D ). Nem volt rossz, kicsit talá olajos volt, de ízre elég jó. Annusom (aki ugye tejallergiás) pizzát kért – neki ilyenkor nem kérjük rá a sajtot, na meg ugye csak rákérdezünk, hogy a tésztába tesznek e valamilyen tejszármazékot. Megérkezett a pizza.. Khm.. pizza, vagy pizzácska, vagy pizza utánzat.. vagy hogy fogalmazzak. Valami papír vékony tészta.. majdnem mint a rétes .. kb 3 szelet sonka (kisebb verzió), és elhintve a kukorica rajta.. kb. csak megmutatták neki, hogy van rajta..  Mivel Annus éhes volt, így megette.. a közepét :D :D Mert ebből többet nem lehetett, olyan ízetlen volt.

Marcikám bolognai tésztát kért, ami viszont soha nem látott sajtot, tudtommal pedig a tetejére az kerül.. De! Így legalább Annus is megtudta kóstolni.. mondom kóstolni, mert egy falat elég volt neki belőle :D És így, hogy mind a két gyerek evett belőle, így is a fele ott maradt.. mert ez is csatlakozott a pizza mellé az íztelenséggel.

És akkor jöjjenek a képek. (Az éttermet is lefotóztam, ha esetleg valaki szeretne oda menni).

Ejtsünk szót a vásárlásról is. Ebben a kis faluban, nagy bevásárló központ nincs. Itt van a Konzum és a Tommy bolt, na meg Bakmaz Market.

Na.. a Tommy boltban találtam pár cuccot ami gluténmentes (az itteni Konzumban nem volt semmi – legalábbis én nem találtam, és ez egy elég kis bolt volt, illetve a Bakmaz Marketban sem). Felvágott féle az elég sok minden olt itt , ez a PIKO márka, teszek be pár darab fotót.

Aztán amit itt találtam az Tortilla chips illetve kukoricapehely. Ennyi.. Ezen kívöül még kerestem csak kimondottan cukormentes dolgot, hogy a sógornőmnek hozzak ajcsiba , mert ő IR-es, hát…meglepődtök. Az eladó hölgy egy csomag zabpelyhet nyomott a kezembe, hogy csak ez van.. Mondom köszi..akkor nasi félét nem viszek ajcsiba.

Úgyhogy a helyi kisboltokban sem lehet „jól bevásárolni”, ahhoz be kell menni nagyobb városba.

Fagyi szinten hogy állunk Horvátországban.. Szóval Straigradban elég sok fagyizó van, tényleg egymás hegyén hátán :D DE!!! Mimdenmentes fagyi ezeken a helyeken nincs. Tejmentest kaptunk Annusnak, az több helyen is van, csak kérdezni kell, de olyan ami glutén,tej,cukor,…mentes az nincs.

Viszont egy helyen találtam dobozos gluténmentes,cukormentes vegán fagyit. Tényleg csak egy helyen! Mutatom a fotót és azt is , hogy hol találjátok meg. Ez a központban van, ahol a sétáló rész található. Ott oldalt egymás után jönnek  afagyizók, és a leghátsóban van. Beteszem a fotókat erről is .

Egy ilyen dobozka ára 21 kuna, és 120 ml. van benne. Több ízben van, én ebben a gyümölcsösbe ettem, ami tényleg nagyon finom.

Ha már bevásárolzunk , ettünk, fagyiztunk..akkor öblítsük le egy kis innivalóval. Megmondom őszintén, hogy az egész kis faluban egy helyen találtam cukormentes üdítőt. A Tommy-ban van Cola light, de az nekem tiltós (amugy ott más nincs, max narancslé!), így ugye mikor a sétáló utcában kiböktem az egyik hütőben a Sprite (uborkás verzió) cukormentes változatát, azon nyomban fotóztam :D

A 0,5 l ára 15 kuna volt.

Ellátogattunk egyik nap Zára-ba. Rögtön , ahogy beértünk a városba egy hatalmas bevásárló központ fogadott bennünket. Megmondom őszintén, a célunk nem az volt, hogyha kirándulunk, akkor bevásárló központ körúttra menjünk, de mivel a gyerekek megheztek, így megnéztük, hogy mi a felhozatal itt.

Az éttermi szinten van pár falatozó, mint pl. McDolnald’s, meg kifőzde jellegű (hogy itt van e gluténmentes lehetőség, azt nem tudom, mert mint írtam a gyerekek voltak éhesek, én nem :D ), de mutatok erről is képet. Illetve van egy nagy Spar, ott találtam gluténmentes dolgokat, a Spar saját márkás termékeit, illetve előre csomagolt kenyeret, igaz az állványon nem túl sok volt. Azéert szemügyre vettem, de megmondom a frankót, nem vettem belőle. És hogy miért?? Mert olyan kis kocka kenyér volt, ami számomra, ahogy fogtam, egy tömör valami lehetett.

Hozom is a képeket nektek.

Nos, remélem ez a kis beszámoló hasznotokra lesz, ha esetleg Horvátország, azon belül is Starigrad a cél.